BINELE COMUN si intelepciunea populara

Chisinau, 11 septembrie, 2006

Unul din momentele esentiale referitoare la Binele Comun consta in identificarea bogatiei proverbelor si zicatorilor populare ca pas important in acceptarea pe larg a exercitarii Binelui Comun.

Din toata intelepciunea populara zicala „Bine faci, bine gasesti” este una cruciala. In primul rand ea este oformata laconic si exprima mai multe idei. Este vorba de realizarea Binelui Comun in actiune si de feedback-ul care numaidecat va avea loc ca urmare a trairii unei vieti in Binele Comun.

Alte idei ale intelepciunii populare legate de facerea Binelui si care necesita o prelucrare in viitor:
Bine peste bine nu strica.
Binele se uita dar raul niciodata.
Binele cu bine se rasplateste.
Cele rele sa le scrii pe apa, iar binele in piatra sa-l sapi.
Nedreptatile scrie-le in nisip, iar binefacerile pe marmura.
La tot raul este si un bine.
„Dupa fapta si rasplata!”
Lucrul bine facut e pe jumatate facut – mai mult se refera la calitatea actiunii Binelui Comun, care trebuie sa fie superioara.

Este oare posibil sa deosebim Binele in actiune de Binele Comun in actiune? Daca persoana face un Bine altei persoane, atunci aceasta actiune implica 2 persoane, cea care realizeaza si cea care primeste, de exemplu a oferi locul in autobus sau a ajuta pe cineva sa treaca strada. Aici Binele este Comun celor doua persoane implicate. De la acest concept de Bine Comun limitat noi facem primii pasi spre Binele Comun Adevarat care nu are o atributie personala si care nu identifica persoana careia i se face acest Bine, adica el, Binele comun, este abstract. Insa trebuie sa intelegem ca calitatea de a fi abstract cu referinta la persoana care primeste acel Bine nu diminuiaza esenta Binelui Comun. Sigur ca abstractul si concretul Binelui Comun trebuie de explicat si din punct de vedere al vietii interne a individului cat si din punctul de vedere al reflectarii in realitatea sociala. Actiunile individului se manifesta in conformitate cu calitatea impulsului intern.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: