BINELE COMUN – COMMON GOOD

In sfarsit m-am determinat sa incep de la inceput ceea ce a fost deja vorbit si spus cu vre-o sapte ani in urma – definirea Binelui Comun, mai precis a unei doctrine a Binelui Comun. Dar de la ce pot porni pe aceasta cale?

In primul rand este necesara definirea termenului in diferite variante pentru diferite scopuri, caci gandesc ca dosctrina Binelui Comun ar trebuie sa fie, daca nu atotcuprinzatoare, atunci aplicabila in multe domenii ale vietii interne, personale a individuui cat siviata lui sociala, cea a statului, etc.

Mai departe identific domeniile care abordeaza problema Binele Comun:

 1. Etica
 2. Filosofia
 3. Politica, Politologia
 4. Stiintele sociale
 5. Religia
 6. Psihologia
 7. Etica Vie ca fundament crucial.

Pe cat de bine poate fi abordata problema Binelui Comun si a individului, a vietii lui interne care, ar fi rational sa presupunem, este baza acelor actiuni si ganduri care exprima in actiune Binele Comun.

Un alt gand care ar trebuie mentionat este aplicarea Binelui Comun in practica, mai ales la nivel de stat. Ce constituie Binele Comun ca actiune pentru cei care detin puterea? Exista oare o formula etica care ar fi fost urmata atunci cand vorbim de aspiratia autoritatilor publice locale si centrale, a diferitor angajati ai ministerelor, parlamentari, etc? In sfarsit, putem noi forma prin intermediul Binelui Comun un standard care ar judeca actiunile celor ce detin posturi importante in stat? Se poate oare identifica astfel de persoane care prin actiunile sale ar putea servi Binele Comun si care ar trebui sa conduca, fiind slujitorii adevarati ai societatii Republicii Moldova (acest lucru se refera la orice stat deoarece natura umana este o categorie universala si calitatile ei generale sunt mai bine evidentiate in comparatie cu particularitatile culturale care isi lasa o amprenta mai putin semnificativa in sufletul individului). Aceasta a fost latura extern-socială.

Anunțuri

2 Responses to BINELE COMUN – COMMON GOOD

 1. tonysss spune:

  ideile tale sunt super super rezumative . Bafta !

 2. vparaschiv spune:

  Mersi de post.
  Daca as incerca sa le deapan ca pe un ghem, atunci ar fi nevoie de mult timp si pagini de scris. Mai este o chestie. Faptul ca sunt super rezumative se bazeaza partial pe experienta limitata (scriu experienta limitata si nu cunostine din carte deoarece ma gandesc mai mult la aspectul practic, la „practica bate gramatica”) care totusi are o intuire vaga, un traseu al caii viitoare de abordare mai detaliata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: