Impulsurile, Eroii si Binele Comun

Azi este 24 martie, 2005. Inca un an a trecut, eu fiind acuma in Moldova. Sunt doua ganduri care trebuie sa le dezvolt aici.

1. In primul este vorba de lupta noastra continua cu impulsurile emotionale pe care noi tindem sa le stapanim. Scriu stapanim si nu distrugem, inhibam, ignoram. Stapanirea inseamna mai intai de tate o impunere a vointei asupra manifestarii lor. O alta trepta a exercitarii acestor actiuni va fi transformarea lor sau mai bine zis, acceptarea experientei ce aceste impulsuri le ofera fiind deja sub controlul vigilent al vointei.

In luta pe viata si moarte dintre vointa si impulsuri exista unele probleme care trebuie evidentiate pentru cei care vor incerca aceasta cale in viitor. De exemplu: exista un obiect al dorintelor mele – cazinoul. Incercand sa-mi stapanesc acea emotie atotdistrugatore care ma impinge, ma face sa iau calea cazinoului, eu uneori gasesc puteri de a zice NU.

In acest moment poate sa porneasca o alta dimensiune a dorintei infranta de vointa. Dorinta se aproprie prin intermediul gandului: „Eu sunt tare, deci sa vedem daca eu voi putea pleca cand voi fi chiar langa cazinou.”

Ajunshi la cazinou dorinta imi sopteste iara, eu crezind ca este gandul vointei mele: „Eu o sa mer inauntru, doar in bar sa beau o bere, insa nu voi juca.”

Eu ma ridic pe trepte si plec in barul cazinoului, insa deodata imi spun: Ma duc sa privesc cum altii joaca, dar eu singur nu o sa joc.” Apoi, ajuns la mesele de jocuri imi spun iarasi: „Ok, joc odata si apoi termin”

Iata asa treptat se ajunge la o infrangere a vointei care nu are o vigilenta sporita din lipsei de experienta.

2. Am fost un pic surprins de fraza:”Astazi sunt necesari eroii si nu sfintii.” Aceasta denota ca sfintenia nu se pune pe primul loc deoarece nu intotdeuna este atat de activa ca luptatorii, eroii. Cei din urma sunt fata in fata cu realitatea de aici, pe can primii poate ca nu intotdeauna constientizeaza ce se petrec imprejur.

3. Daca ar fi sa gandim despre Binele Comun ca fiind un sistem Yoga, atunci Binele Comun va fi Yoga Actiunii. Actiunea are aici doua conotatii, una interna si alta externa. Actiunea pe plan intern poate sa persiste in sufletul persoanei si cea externa raspunde de actiunile ei cu ceea ce o inconjoara.

4. Binele Comun trebuie distins de o varianta a sa Binele privat, individual, personal. Acesta din urma este doar o complementare.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: