Linia Decisiei

Linia Decisiei
24 martie 2004

Pare ca fiecare clipa este clipa unei incercari si a unei decisii de netaraganat. dar daca privim mai atent asa si este. Orice decisie referitoare la problemele spirituale trebuie sa fie luata printr-o intelegere profunda a concecintelor ei, prin puterea spiritului care lupta cu multele ispite si weaknesses of the spirit.

Fiecare clipa este asemenea unei linii pe care constiinta noastra o traseaza, determinand ce ramane si ce va fi distrus, ce primeste calificativul „vechi” si ce va constitui viitorul nemijlocit din clipa urmatoare. Este cunoscut faptul ca cu cat mai decisiva este acea deliniere, cu atat spiritul poate mai effectiv sa perfectioneze acele stari ale corpului si sufletului. Nu intotdeauna linia trasata este cea dorita de spirit, caci nu intotdeauna este cunoasterea intr-o stare perfecta, sau mai bine are fi sa spunem, nu intotdeauna constiinta noastra poate pleca urechea la cele soapte ale spiritului care par asemenea unor semnale radio ale unei corabii in furtuna si cheama in continuu prin intermediul undelor ajutor. Doar starea linistita a persoanei face posibil ca urechea noastra sa auda acele sfaturi aproape neauzite precum acel vant de seara in vara sub arsita soarelui coborator.

Clipa apare si isi cere dreptul la existenta prin fiintarea sa. Noi nu putem lasa aceasta sarcina de atribuire clipei a unei valori, adica de a o accepta sau de a o respinge, de areactiona prin ratiune sau prin intermediul inimii noastre. Multe depind de acea schimbare perpetua a clipelor si starilor noastre interioare a fiintei trecatoare. Daca acea fiinta ar fi fost stapanita de spirit mai puternic, atunci acele deviatii ale simturilor nu ar fi fost intratat de distrugatoare precum ne arata istoria. Insa cea mai sigura cale de aintelege este experienta nemijlocita a procesului vietii. Ea ofera rasplata oentru toate si in acelas timp si o intelegere a diferitelor posibilitati de perfectionare.

Cu cat mai devreme noi percepem posibilele stari ale viitorului, cu atat ele sunt mai schimbabile, adica cu atat mai putine eforturi noi trebuie sa depunem. Nu intotdeauna este inteles faptul ca intuitia si claritatea ratiunii, curatelia interioara ofera o astfel de posibilitate. De exemplu fiind dedati unei stari emotionale puternice noi nu mai putem schimba multe in acel moment al constientizarii insa este cert faptul ca acelas lucru a fost posibil in trecutul nu prea indepartat, can efectivittea emotiei era scazuta, can grauntele ei doar incoltise in constiinta noastra, cerand resursele vointei si corpului. In acel moment inca era posibil sa fie schimbate multe, insa nu in clipa exercitarii depline a emotiei. Se poate presupune ca chiar inainte de a incolti in constiinta noastra acea emotie a aparut de undeva, nu e cazul sa specifc inca de unde, insa este clar ca starea de veghe a constiintei ar fi putut sa detecteze acea intrusiune a ei. Multe surse exterioare fac ca vigilenta sa scada, mai ales cand sursele ocupa cea mai mare parte a atentiei constiintei. Sigur ca aici aportul si-l aduc si starile afective interioare care schimba starea de perceptie a constiintei asemenea unui ciob colorat de sticla prin care noi privim la realitatea denaturata de coloare aceluia, fie ea verde albastra sau roza. Acea experienta a copilariei ne ofera o buna sansa sa dscifram unele mecanisme de exercitare a influentei aspupra constiintei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: